Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

parents banner

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.)

Η Ένωσή μας έχει ως μέλη Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδιάτρους με νόμιμο ιατρείο, που ασκούν είτε την Παιδιατρική, είτε κάποια εξειδίκευση αυτής αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με την Παιδιατρική.

Οι Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι δίνουν συμβουλές για το εξεταζόμενο νεογέννητο, στηρίζουν το Μητρικό Θηλασμό, παρακολουθούν το υγιές ή άρρωστο βρέφος, παιδί και έφηβο, παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψης και στα πλαίσια αυτά, εμβολιάζουν πάνω από το 70% των παιδιών της χώρας.

Απευθύνεται σε Παιδιάτρους αλλά και σε Γονείς

Μιλήστε στα παιδιά σας για το Αλκοόλ

Written by 

Τα παιδιά που πίνουν είναι πιθανότερο να γίνουν θύματα βίαιων εγκληματικών πράξεων, να έχουν την ευθύνη για αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα στο σχολείο. Έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσετε την συμπεριφορά του παιδιού σας γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ πριν αυτό ξεκινήσει να πίνει. Οι γονείς ασκούν μια μεγάλη επιρροή στα παιδιά τους, όσον αφορά την χρήση αλκοόλ, κατά τα προ-εφηβικά χρόνια της ζωής τους.


10 Συμβουλές γρήγορης δράσης για τους γονείς

1. Καθορίστε μια στοργική και αξιόπιστη σχέση με το παιδί σας.

2. Ευκολύνετε το παιδί σας να μιλήσει ειλικρινά μαζί σας. 

3. Μιλήστε με το παιδί σας για τις αλήθειες και τα δεδομένα γύρω από το αλκοόλ, για τους λόγους που δεν πίνουμε και τρόπους να αποφύγουμε να πιούμε σε δύσκολες καταστάσεις.

4. Κρατήστε σημειώσεις για την δραστηριότητα του εφήβου σας και ενωθείτε με άλλους γονείς ώστε να δημιουργήσετε κοινές πολιτικές γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ στους έφηβους.

5. Βάλτε κανόνες στην οικογένεια για την κατανάλωση αλκοόλ στους εφήβους και προσδιορίστε τα επακόλουθα που θα υπάρξουν από μια τέτοια συμπεριφορά.

6. Δώστε ένα καλό παράδειγμα που αφορά την δική σας συμπεριφορά γύρω από το αλκοόλ και τοποθετηθείτε στο ποια θα είναι η απάντηση σας στην κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους.

7. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει υγιείς φιλίες και εναλλακτικές δραστηριότητες στο ποτό.

8. Φροντίστε να γνωρίζετε αν το παιδί σας είναι σε υψηλό κίνδυνο για να πιει αλκοόλ. Αν είναι λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο.

9. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια αν το παιδί σας πίνει και ενεργείστε γρήγορα για να πάρετε βοήθεια για το παιδί σας.

10. Πιστέψτε στην δική σας δύναμη για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποφύγει το αλκοόλ.

Δώστε στο παιδί σας ισχυρούς λόγους για να μην πιει

Στην συζήτηση με το παιδί σας για τους λόγους που δεν πρέπει να πίνουμε, μείνετε μακριά από τακτικές που θα τα φοβίσουν. Τα παιδιά είναι ενήμερα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν χωρίς να έχουν προβλήματα. Είναι σημαντικό επομένως να συζητήσετε μαζί τους τα επακόλουθα χωρίς να το παρακάνετε. Για παράδειγμα μπορείτε να τους μιλήσετε για τους κινδύνους που έχει κάποιος όταν οδηγεί και έχει καταναλώσει αλκοόλ, χωρίς να επιμένετε ότι όλα τα παιδιά που είναι σε ένα όχημα με μεθυσμένους θα πάθουν ατύχημα. 

Μερικά καλά σημεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην συζήτηση με το παιδί σου είναι:

• Θέλεις το παιδί σου να αποφεύγει το αλκοόλ. 
Σιγουρέψου ότι έχεις πολύ καθαρά δηλώσει στο παιδί σου ότι δεν επιθυμείς να καταναλώσει αλκοόλ και ποια θα είναι τα επακόλουθα αν αυτό συμβεί. Οι αξίες σου και οι προσδοκίες σου λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν από το παιδί σας, ακόμα κι αν το ίδιο δεν το δείχνει πάντα. 

• Για να πετύχεις αυτοσεβασμό. 
Όταν ρωτήθηκαν ομάδες εφήβων ανέφεραν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τους πείσεις να μην καταναλώσουν αλκοόλ είναι να εστιάσεις στον αυτοσεβασμό – αφήνοντας τους να γνωρίζουν ότι είναι πολύ έξυπνοι και διαθέτουν μεγάλο ψυχικό σθένος, ώστε να χρειάζονται να χρησιμοποιήσουν αλκοόλ για να υποστηριχθούν. Οι έφηβοι εξ άλλου δίνουν μεγάλη σημασία στο πως το αλκοόλ θα τους βάλει να κάνουν μια εξευτελιστική πράξη ή που μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση και σημαντικές για αυτούς σχέσεις.

• Είναι παράνομο να πίνεις. 
Επειδή η κατανάλωση αλκοόλ κάτω από τα 21 είναι παράνομη, αν συλληφθείς μπορεί αυτό να σου δημιουργήσει μπελάδες με τον νόμο. Ακόμα όμως κι αν δεν οδηγηθείς στο δικαστήριο, οι γονείς των παιδιών που είναι φίλοι σου μπορεί να μην αφήνουν τα παιδιά τους να σε κάνουν παρέα. Αν η κατανάλωση αλκοόλ γίνει στο σχολείο μπορεί να αποβληθείς. 

• Αν πίνεις είναι επικίνδυνο. 
Μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στους εφήβους είναι τα τροχαία δυστυχήματα μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ επίσης κάνει τους νέους περισσότερο επιρρεπείς σε μη αποδεκτές σεξουαλικές συμπεριφορές και σε σεξ χωρίς προφύλαξη. Κι αν το παιδί σας πιστεύει ότι δεν θα εμπλακεί ποτέ σε επικίνδυνες δραστηριότητες μετά το ποτό, εξηγήστε του ότι το αλκοόλ επηρεάζει την κρίση και το πιθανότερο είναι κάποιος που θα έχει πιεί να πιστεύει ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν είναι επικίνδυνες. 

• Υπάρχει ιστορικό αλκοολισμού στην οικογένεια. 

Αν ένα ή περισσότερα μέλη από την άμεση ή ευρύτερη οικογένεια σας είναι αλκοολικά, το παιδί σας έχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα να αρχίσει να πίνει. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ότι γι αυτόν ή αυτήν το ποτό έχει περισσότερους κινδύνους.

Διδάξτε στο παιδί σας έξη τρόπους που μπορεί να πει όχι σε ένα ποτό

Κάποια στιγμή στο παιδί σας θα προσφερθεί ένα ποτό. Για να αποφύγουν την πίεση οι έφηβοι αναφέρουν ότι προτιμούν γρήγορες απαντήσεις που θα τους επιτρέψουν να αποφύγουν το ποτό χωρίς να γίνει μεγάλο θέμα.Πιο κάτω είναι μερικοί τρόποι για να απαντήσουν αρνητικά στην προσφορά ποτού, από την πιο ανώδυνη μέχρι την πιο σκληρή.

1. Όχι Ευχαριστώ
2. Δεν μου αρέσει, μήπως έχετε αναψυκτικό;
3. Το Αλκοόλ ΔΕΝ είναι το ποτό μου.
4. Σε μένα μιλάτε; ΞΕΧΑΣΤΕ το.
5. Γιατί εξακολουθείς να με πιέζεις ενώ σου έχω πει ΌΧΙ;
6. Φύγε!

National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism

Rate this item
(0 votes)

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης σύμφωνα με τους νόμους της EU.EU flag