Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

parents banner

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.)

Η Ένωσή μας έχει ως μέλη Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδιάτρους με νόμιμο ιατρείο, που ασκούν είτε την Παιδιατρική, είτε κάποια εξειδίκευση αυτής αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με την Παιδιατρική.

Οι Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι δίνουν συμβουλές για το εξεταζόμενο νεογέννητο, στηρίζουν το Μητρικό Θηλασμό, παρακολουθούν το υγιές ή άρρωστο βρέφος, παιδί και έφηβο, παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψης και στα πλαίσια αυτά, εμβολιάζουν πάνω από το 70% των παιδιών της χώρας.

Απευθύνεται σε Παιδιάτρους αλλά και σε Γονείς

Λίγα λόγια για το γάλα!

Written by 

Η καλύτερη τροφή για το βρέφος είναι το Μητρικό Γάλα

Το γάλα αγελάδος ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε νερό είναι:

1./ Πλήρως αφυδατωμένο, δηλαδή σκόνη2./ Μερικώς αφυδατωμένο, συνήθως κατά το ήμισυ, δηλαδή εβαπορέ3./ Με όλο του το νερό, δηλαδή σε υγρή μορφή

Ανάλογα με τον βαθμό περιεκτικότητας σε μικροβιακό φορτίο είναι

1./ Πλήρως απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς δηλαδή αποστειρωμένο, σε σκόνη, εβαπορέ, σε κονσέρβα ή χαρτόκουτο
2./ Παστεριωμένο λίγων ημερών, με κάποιο μικροβιακό φορτίο
3./ Βαθιάς παστερίωσης με πολύ μικρότερο μικροβιακό φορτίο, γι αυτό μπορεί να κρατάει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα

Η συσκευασία του γάλατος μπορεί να είναι σε χαρτόκουτο ή σε κονσέρβα και δεν έχει να κάνει με την ποιότητά του.

Το γάλα ανάλογα με τα συστατικά του, διακρίνεται σε:
1./ Γάλα αγελάδος πλήρως αφυδατωμένο για ηλικίες 0-6 μηνών
2./ Γάλα αγελάδος πλήρως αφυδατωμένο ή εβαπορέ για ηλικίες 6-12 μηνών
3./ Γάλα αγελάδος πλήρως αφυδατωμένο, μερικώς αφυδατωμένο και σε υγρή μορφή για ηλικίες 12 μηνών και πάνω

Τα γάλατα αγελάδος που αφορούν την ηλικία 0-12 μηνών λέγονται και εξανθρωποποιημένα γιατί το λεύκωμα, το λίπος, οι υδατάνθρακες και τα διάφορα ιχνοστοιχεία μέταλλα και βιταμίνες έχουν τροποποιηθεί ώστε να είναι σχεδόν παρόμοια με αυτά του μητρικού. Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά προσδιορίζεται από τον Ευρωπαικό οργανισμό ESPGΗAN (http://espghan.med.up.pt/index.php?option=com_content...) και αποτελεί μέρος και της Ελληνικής νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που παρασκευάζουν γάλα για αυτέ ς τις ηλικίες είναι υποχρεωμένες να τηρούν την νομοθεσία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καλύτερο γάλα είναι το Μητρικό.

Ο Μητρικός Θηλασμός προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δίδεται και πέραν του δευτέρου έτους ζωής!

Τα εξανθρωποποιημένα (τροποιημένα) γάλατα πρέπει να δίνονται τουλάχιστον μέχρι το πρώτο έτος ζωής. Από εκεί και μετά και μέχρι το δεύτερο έτος ζωής το γάλα μπορεί να είναι πλήρες γάλα αγελάδος.

Τα γάλατα που έχουν βγάλει οι εταιρείες για μετά τον πρώτο χρόνο ζωής, τα ονομάζουν και Νο 3. Τα έβγαλαν ως καλύτερα από το γάλα αγελάδος, αφού είναι ελαφρώς τροποποιημένα και περιέχουν συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Μετά τον δεύτερο χρόνο ζωής, και για την υπόλοιπη ζωή, προτείνεται από την Αμερικανική καρδιολογική Εταιρεία, την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, το τμήμα δημόσιας Υγείας της Β. Αμερικής αλλά και από άλλους Οργανισμούς, το γάλα αγελάδος να είναι με χαμηλά λιπαρά (κάτω από 2%), προκειμένου να αποφευχθούν η αρτηριοσκλήρυνση, τα εγκεφαλικά και τα ισχαιμικά επεισόδια.

Το γάλα κυρίως το πίνουμε για το ασβέστιο και λιγότερο για τα λευκώματα και το λίπος που περιέχει. Το λεύκωμα του γάλατος της αγελάδας δεν έχει μεγάλη βιολογική αξία και το λίπος που περιέχει είναι κυρίως κεκορεσμένα λίπη που προκαλούν προβλήματα στα αγγεία μας.- Δεν πρέπει να δίνουμε ζαχαρούχα ή με προσμίξεις κακάο ή σοκολάτα στα παιδιά
Τα βρεφικά γάλατα πωλούνται από τα φαρμακεία (όσα πωλούνται) όχι γιατί είναι φάρμακα αλλά για ενίσχυση της αξιοπιστίας τους.
Συμβουλή: Θηλάστε όσο περισσότερο μπορείτε, εσείς που μπορείτε.

Όταν τα παιδιά σας περάσουν τον πρώτο χρόνο ζωής, προσέξτε τι τα ταΐζετε, γιατί τα Ελληνόπουλα σήμερα τρέφονται από τα ταχυφαγεία, παίρνουν τροφές μεγάλες σε ποσότητες σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη, δεν καταναλώνουν όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ψάρι, η παχυσαρκία στην χώρα μας είναι περίπου στο 50% και τα ισχαιμικά επεισόδια όπως και ο διαβήτης τύπου 2 στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι σε έξαρση.ΑΝ μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε και την χημική ρύπανση των τροφών, ακόμα και αυτού του μητρικού γάλακτος, τότε θα δείτε ότι μένοντας στην συζήτηση μόνο για τον μητρικό θηλασμό χάνετε το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας.

Rate this item
(2 votes)

Εγγραφείτε στη λίστα ενημέρωσης για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία περιήγησης σύμφωνα με τους νόμους της EU.EU flag